Modern iletiþim teknolojisinin geliþimi, altyapý sistemlerinin varlýk yönetimini iyileþtirerek gerçek zamanlý veya gerçek zamanlýya yakýn olarak veri alýnmasýný saðlamýþtýr. Mühendislerin gerekli eylem planlarýný zamanýnda baþlatmasýna yardýmcý olan olaðan dýþý vakalar için alarm gönderme sistemi geliþtirilmiþtir. Ek olarak, çevrimiçi veri analizi, sistem özelliklerinin anlaþýlmasýný ve yakýn gelecekteki koþullarý öngörmek için veriye dayalý metodolojilerin uygulanmasýný saðlamaktadýr.
Çevrimiçi izleme teknolojisi uzun zamandýr su endüstrisi tarafýndan kullanýlmaktadýr. Bir SCADA sistemi, basýnç veya debi gibi fiziksel olaylarý, kontrol sistemi tarafýndan entegre edilebilecek elektronik sinyallere dönüþtürmek için proses izleme sensörleri kullanmaktadýr. SCADA sistemleri, sistemin durumunu belirlemek için sensör girdilerinin kombinasyonuna dayanýr; bu daha sonra kontrol girdilerini sisteme aktarmak için kullanýlýr. Büyük su daðýtým sistemlerinde tam bir SCADA sisteminin uygulanmasý için gerekli olan sensörlerin ve veri iletiþim ekipmanlarýnýn maliyeti, geçmiþte çok yüksek bedellere ulaþýrken; bugün bu bedeller sürdürülebilir ve kendi kendinin maliyetini orta vadelerde karþýlayabilen sistemlerin kurulmasýna destek verecek düzeylere gelmiþtir. Hidrolik ve potansiyel su kalitesi) modellerini telemetri sistemlerine baðlamak, Bir SCADA sistemi tarafýndan toplanan verilerin gerçek zamanlý olarak kalibre edilip doðrulanmasýyla hidrolik modellerin telemetri sistemlerine baðlanmasý; ilerleyen süreçlerde dinamik sýzýntý tespiti ve konumlandýrma metotlarýnýn kullanýlmasý ile sistemin hidrolik performansýnýn arttýrmaktadýr.
SCADA, merkezi bir ana bilgisayar ile bir dizi RTU (Uzaktan Baðlantý/Kontrol Ünitesi), merkezi sunucu ve operatör terminalleri arasýnda veri aktarýmýný kapsar. Saha veri arayüzü cihazlarý genellikle Uzak Ýstasyonlar, RTUlar veya Programlanabilir Mantýk Kontrolörleri (PLC'ler) olarak adlandýrýlýr.
RTUlar elektronik alan veri arabirimi saðlar. RTUlar öncelikle saha cihazlarýndan alýnan elektronik sinyalleri, bir iletiþim kanalý üzerinden iletmek için kullanýlan ve iletiþim protokolü olarak bilinen bir dile dönüþtürmek için kullanýlýr.
PLCler doðrudan saha veri arayüzü cihazlarýna baðlanýr ve belirli saha koþullarý durumunda gerçekleþtirilecek mantýksal prosedürler ile programlanmýþ algoritmalarý birleþtirir.
TEKSU Türkiye'de su kaybý yönetimi için gerekli ekipman ve hizmetleri saðlamak amacýyla kurulmuþtur. Zaman içerisinde yeteneklerimizi geliþtirdik ve bugün itibarýyla su kaybý yönetimine yönelik planlama, tasarým ve yönetim hizmetlerini tam ölçekli olarak sunmaktayýz.