Ankara'nýn Gölbaþý ilçesinde içme suyu temin ve daðýtým sistemlerindeki su kayýplarýný azaltmak, su kaynaklarýnýn korunmasý ve israfýnýn önlenerek þebekenin ideal iþletme koþullarýnda iþletilebilmesi amacýyla hidrolik model projesi yapýlmýþtýr. Proje kapsamýnda, sýzýntýnýn ekonomik boyutu ve altyapý sýzýntý endeksi belirlenmiþtir.
Þebekenin hidrolik modelinin oluþturulmasýyla, mevcut iþletim sisteminin koþullarý simule edilmiþtir.
Hidrolik Modelde, mevcut þebeke sistemde;
1- Abone verilerine göre kýþ tüketimleri,
2- Abone verilerine göre yaz tüketimleri,
3- SCADA verilerine göre kýþ tüketimleri,
4- SCADA verilerine göre yaz tüketimleri ve yaz tüketimleri altýnda sistemin sorunsuz çalýþmasýný saðlayan
5- Öneri senaryosu oluþturulmuþtur.
Hidrolik Model, fiziksel olarak sahada oluþturulup, sistem elemanlarýnýn durumu belirlenip (vanalarýn kapalý olup olmadýklarý, BKV çýkýþ ayarý vb.), tüketimlerin atanmasý ve Günlük Harcama Eðrisi kabulünden sonra sistemin ilk analizi yapýlmýþtýr.
Yapýlan çalýþma ile genel olarak basýnç katlarýnýn içinde kalýnarak, zorunlu hallerde ise basýnç katlarýnýn sýnýrlarý deðiþtirilerek yeni bölgeler oluþturulmuþtur. Sýnýrlarýn deðiþtirilmesindeki amaç, daðýtým þebekesinde yeterli en düþük basýncý saðlamak olmuþtur.
Hidrolik modelleme ile, izole alt ölçüm bölgeleri (DMA)lar oluþturulmuþtur. Gölbaþý'nda yapýlan DMA tasarýmýnýn ana amaçlarý aþaðýda sýralanmýþtýr:
- Olabildiðince az vanayý kapatarak DMA tasarlamak, DMA'larýn uygulanmasýnda baþarý oranýný artýrmak ve mümkün olduðunca az miktarda ölü nokta oluþturmak
- Yeni sýnýr vanalarý yerleþtirmek yerine, mevcut vanalarý kullanarak DMA'larý tasarlamak,
- Yeni boru imalatýna gerek kalmadan veya en az metrajda þebeke imalatý yapýlarak DMA tasarlamak,
- DMA'yý besleyen su kaynaðýnýn daha verimli kullanýmýný saðlayarak basýncý düzenleyecek DMA tasarlamak,
- Hidrolik olarak ayrýlmýþ DMA tasarlamak,
- Kritik basýnç noktasýnda gereken minimum basýncý saðlayan DMA tasarlamak,
- Mevcut þebeke yapýlandýrmasýný kullanan ve mevcut su akýþ yollarýný izleyen DMA tasarlamak, böylece akýþýn geri dönüþünden kaynaklý su kalite bozulmasýný önlemek
Bu proje ile, içme suyu temin ve daðýtým þebekesinin kapasitesi belirlenmiþ, basýnç yönetim stratejisi belirlenmiþ, minimum gece debisi analizleri yapýlmýþ, arýza sayýsý ve sýzýntýlar azaltýlmýþ ve su borularýnýn ömrünün uzamasý saðlanmýþtýr.